top of page

LA COLMENA

Periodisme reposat i repensat

"No hi ha forma més eficaç per a que una idea germini que la de banyar-la en sang o tancar-la sota set claus"

Camilo José Cela

28 de març de 2012: vaga general.

L'Isma i el Dani, dos estudiants de la UB, són detinguts i empresonats. Són acusats de "desordre públic" i "desacatament a l'autoritat", entre d'altres. S'enfronten a una pena de fins a 8 anys i 9 mesos de presó en el proper judici previst pel 9 de març.

 

El delicte: manifestar-se.

 

Un treball de Meritxell Garralón / Sandra Vicente

Recuperem un reportatge el·laborat fa un any per uns companys per al Suplement Cetrencada del diari El Punt Avui.

Malauradament, el tema de les tortures i la repressió policial no només no ha quedat antiquat, sinó que està més al dia que mai. 

Juan Andrés Benítez, Patricia Heras, Ester Quintana...són noms propis de víctimes que han patit tot el pes de les institucions policials. 

 

Repassem alguns casos de la mà del Gabriel Ubieto, l'Aina Valldaura i en Gerard Vilà, que amb un gran reportatge ens posen en context.

A Colòmbia, la violència és un tema latent, un dia a dia. Després de molts intents, sembla que els diàlegs de pau ara iniciats pretenen ser definitius i posar fi al conflicte armat. Però la població continua patint les conseqüències d'un afer que va molt més enllà d'una insurgència que fa anys va alçar-se en armes per lluitar contra un govern. I és que això implica molts interessos dels grans poders per a mantenir vigent un sistema basat en la tinença de terres, l'explotació d'aquestes. A més, es finança amb el narcotràfic i la corrupció. 

Un treball de l'Alba Crespo

les línies de bogotà

Isma i Dani, els encausats per manifestar-se el 28M de 2012 es troben a tres dies del judici.

Avui en l'acte de clausura de la campanya de suport, que s'ha celebrat a la UB-Raval, s'hi han agrupat vora 150 persones. Han participat en la celebració personalitats destacades com l'advocat Jaume Asens, el catedràtic Gerardo Pissarello o la diputada d'EUiA, Lorena Vicioso, que han fet parlaments durnat la jornada.

qUAN MANIFESTAR-SE ÉS DELICTE

Crònica del primer acte de la campanya de suport i un repàs a la història de l'Isma i el Dani / Sandra Vicente

Dissabte 21 de març va ser un d'aquells dies en que Barcelona es va fer sentir. Un d'aquells dies en que les paraules no es xiuxiuegen, sinó que es canten; en que milers de persones tenen una única veu. Un d'aquells moments en que els únics cops que se senten són els de les baquetes sobre els tambors. En que no se senten queixes, sinó consignes. Perquè ahir als carrers de Barcelona no hi havia víctimes, sinó lluitadores. 

 

Llegeix la crònica sobre la manifestació convocada a La Verneda amb motiu del Dia Internacional contra el Racisme, emmarcada en la lluita per tancar el Casal Tramuntana; i sobre la marxa a Plaça Universitat per demanar absolució  per les 8 indignades que s'enfronten a tres anys de presó per protestar davant del parlament.

Fes una ullada també a la FOTOGALERIA de la jornada

Un treball de 

Sandra Vicente

El colectivo Bordando por la Paz se reúne cada primer domingo de mes en el Parc de la Ciutadella para bordar  el rostro y el nombre de las personas que cada día desaparecen forzadamente en México.
Para el narcoestado sólo son cifras, pero ellxs les devuelven su identidad.
Estos trabajos se envían a las familias de los desaparecidos, ya que en México esta actividad es difícil de realizar. Cualquier oposición, aunque sea casi silenciosa, al gobierno está perseguida.
Este vídeo se enmarca en la visita que realizarán a Barcelona los familiares de los 43 estudiantes desaparecidos en Ayotzinapa el pasado 26 de setiembre.

EL 26 de febrer els estudiants surten al carrer per defensar l'educació pública i mostrar el seu

rebuig al 3+2. Aquest pla és una mostra de les reformes consecutives que han patit les universitats i que van convertint la formació en un luxe, més que no pas en un dret que hauria de ser accessible a qualsevol ciutadà. 

 

L'educació pública és un servei que hauria d'estar disponible per a tothom i es prepara una jornada de lluita per a defensar-la. Aquí podreu seguir el desenvolupament del dia.

EL FLAGELl DEL SILENCI.

La projecció de Ciutat Morta revifa el cas 4F

 

LA HISTÃ’RIA DEL 4F

Cronologia de 9 anys de patiment

 

Dissabte 17 de gener TV3 va emetre el documental sobre les injustícies arran del cas 4F.

Tortures i males praxis  donen cos a aquesta producció que no està exempta de polèmica. La campanya #BaixaAlBar va permetre que la memòria de les víctimes es sentis com un clam.

Hem fet una cronologia amb tots els punts d'inflexió del cas 4F per saber què ha passat durant una dècada de silenci. També hem preparat una crònica sobre la projecció. Contrastem l'ambient a un casal independentista i a un bar de barri.

El ágora Juan Andrés Benítez, situada en el Raval, es un espacio abierto que conmemora a un vecino que fue asesinado. Un ciudadano represaliado por el Estado que, aparentemente, debía protegerle. 

 

Esta mañana, el recinto ha acogido una protesta contra un caso parecido: Las fuerzas de seguridad, respaldadas por un 

estado corrupto que no mira por los intereses del pueblo, abusan de su poder sobre el ciudadano. Pero esta vez, no es sólo un hombre el que sufre las consecuencias: Son 43. Los 43 estudiantes de la escuela Normal de Ayotzinapa, que el pasado 26 de septiembre desaparecieron forzosamente a manos del ejercito y la policia. 

 

Ens endinsem a la realitat del Casal Tramuntana per a entrevistar Alberto Sánchez, portaveu del casal i regidor a l'Hospitalet de PxC. Expliquem què són i com funcionen. Què s'amaga realment rere el terme Identitari amb que es defineix aquesta organització del barri de la Verneda de Barcelona? El Tramuntana ha aixecat una gran polèmica arrel d'esdeveniments recents: analitzem com actuen i fins a quin punt és correcte el terme neonazi o feixistes per definir-los. La relació amb el barri, l'estudi del discurs amable i conciliador del Casal, en contrast amb clares relacions dels seus membres amb grups i partits feixistes, veus d'experts...tot això i més ho trobareu dins aquesta entrevista

 

Sandra Vicente / Meritxell Garralón

bottom of page